13.2.07

10 grunner til at jeg er avholds

Da snakker vi en seriøs bloggpost. Jeg er blitt en ivrig forkjemper for avholdssaken, og jeg har etter hvert funnet ganske mange argumenter for å holde meg unna alkohol. Dette er ikke på noen måte ment som noen fordømmelse av folk med andre meninger, men er grunnene til at jeg personlig ikke drikker..

Grunn 1: Solidaritetsprinsippet.

Nesten uansett hvilken sammenheng du drikker alkohol i, vet du ikke alt om personene rundt deg. Det er utrolig vanskelig å vite om noen av disse har (eller har hatt) alkoholproblemer, eller om de har opplevd alkoholproblemer hos familie/venner. I begge tilfeller kan du gjøre en stor forskjell ved å ikke drikke. Paulus sier at vi ikke skal lede vår bror til fall, og akkurat det er viktig å tenke på i denne sammenhengen. Det må være krise for en person med alkoholproblemer å være i et selskap der alle andre drikker alkohol, og folk er uvitende om denne personens problemer. Da kan du gjøre en kjempeforskjell.

Grunn 2: Motvirke gruppepress.

Hvis du er i en sammenheng der det drikkes alkohol, kan det ofte være et skikkelig drikkepress. Kanskje er det folk på stedet som egentlig ikke har så lyst til å drikke, og trenger å se at noen andre heller ikke gjør det. Da kan du indirekte kanskje hjelpe andre til å unngå fyll, og uheldige konsekvenser som kan følge av det.

Grunn 3: Det er ikke alltid lett å stoppe

Det er ikke noe galt i å ta seg et par pils, men noen ganger kan det være veldig vanskelig å stoppe drikkinga. Ting blir stadig festligere jo mer alkohol du får i blodet, og da blir det også lettere å bøtte innpå med mer drikke. Fyll er ikke en god ting. Hva fører egentlig fylla til?

Positivt: Kan være veldig gøy et par timer, festlige historier etterpå, nye venner som følge av at du tør være mer åpen (?)

Negativt: Mange blir bare triste i fylla, uheldige ting som du angrer på etterpå kan skje, vold er ofte et resultat av fyll, du gjør deg rett og slett dum (med alle konsekvenser det kan få), hangover dagen etter, nesten et døgn bare brukt på å tenke på deg selv og hvor gøy du kan ha det (fyll er egoistisk..), du får kanskje nye venner, men mange av disse vennene har du kanskje ingenting til felles med.

Som sagt trenger det ikke være noe galt i å drikke litt, men for meg er det greit å bare unngå eventuelle fristelser.

Grunn 4: Du støtter alkoholindustrien ved å drikke

Kanskje kontroversielt, men: På samme måte som at Norge støtter bombing med klasebomber ved å investere Oljefondpenger i et selskap som produserer klasebomber, støtter du indirekte alkoholisme ved å kjøpe alkohol. Når du kjøper alkohol, får disse selskapene fortjeneste, og kan for eksempel utvikle nye konsepter som kan få flere til å drikke. Dette kan igjen føre til alkoholisme. (Dette argumentet kan selvfølgelig også brukes på en rekke andre ting, som for eksempel sjokolade og fedme..)

Grunn 5: Forbildefunksjon

For meg personlig er kanskje dette det viktigste argumentet for å være totalavholds. Når du har en form for lederposisjon, spesielt i forhold til ungdommer, tror jeg at det er veldig viktig å tenke på hva man gjør i forhold til alkohol. Hvis jeg for eksempel er ute på byen og tar meg en pils, og et par KRIK-ungdommer kommer forbi, ser de bare meg og pilsen, uten at de vet at det er det eneste glasset jeg kommer til å ta. De kan tro at jeg har drukket mange glass, og at det derfor må være greit å drikke. Jeg er redd for å ødelegge mye ved å oppføre meg på feil måte i forhold til de jeg skal være forbilde for. Vi er gjerne større forbilder enn vi tror!

Grunn 6: Alkohol er usunt!

Sukkernivået i pils er høyt, og det sier seg selv at det er usunt hvis du drikker noen glass..

Grunn 7: Alkohol koster penger!

Spesielt hvis du skal ta deg et par glass på byen, blir det fort en del penger ut av det.

Grunn 8: Det er like digg med cola.

Denne grunnen blir jo selvfølgelig veldig personlig;) Jeg skjønner at mange synes at diverse alkoholholdige drikker smaker fantastisk.

Grunn 9: Alkohol + barn = dårlig kombinasjon.

Når jeg en dag forhåpentligvis blir far, vil jeg uansett være avholds av hensyn til barna. Tenk bare på om du har en tolvåring som overnatter hos en kompis, og som blir syk, mens du har drukket et par glass vin den kvelden og ikke har mulighet for å hente ham.. Kjipt.. I tillegg kan små barns erfaringer med alkohol og andre som drikker få uante konsekvenser. Og foreldre må alltid være seg selv!! For meg er det greit å være avholds allerede nå, slik at jeg ikke trenger å forandre meg når jeg en gang blir far. Det er også greit i forhold til andre barn jeg har nær kontakt med nå (typisk slekt).

Grunn 10: Jeg trenger da ikke alkohol for å ha det gøy!

Alkohol gjør at folk mister litt hemninger, og dette kan selvfølgelig være bra i vårt kalde, norske samfunn. Jeg tror likevel at folk blir tryggere på hverandre og seg selv i settinger der det ikke legges opp til alkohol, men der det likevel er rom for å drite seg ut og ha det gøy. Et eksempel kan være at det er mange ikke-kristne som synes det virker teit å leke masse dumme leker, slik man gjerne gjør i kristne miljøer, mens det i fylla plutselig blir kjempegøy med slike leker, bare fordi man er full.. Jeg tror det er kjempesunt at folk lærer å drite seg ut uten å ha alkohol i blodet!


Det ble da en ganske lang post.. Har dere noen meninger? Grunner for å drikke? (de finnes selvfølgelig) Grunner mot? For meg er dette en viktig sak, og jeg tror det er bra med litt fokus på alkohol, spesielt i kristne miljøer. Særlig fordi mange kristne drikker fordi det er greit ifølge Bibelen. Jeg mener likevel at det viktigste budet i Bibelen: At du skal elske din Gud og din neste, gjør at vi kanskje bør være forsiktige med alkohol i dagens norske samfunn. Det er mange argumenter mot alkohol som er tuftet på fornuft, og ikke bare på bibelsitater.

Kjør debatt:)


71 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er bra:) Jeg har tenkt veldig mye på dette temaet selv den siste tiden, spesielt hvis man er ungdomsleder. Jeg er ening med deg i alt:)jeg blir nok mer og mer avholdsmenneske. Du er så bra, erlend! love you! klem, Birgitte

Anonym sa...

Veldig bra, gode argumenter du presenterer. Det er fryktelig mange skadelidene personer på grunn av vi nordmenns, noe ukritselige omgang med denne drikkevaren.

Catti sa...

Amen!

Har tatt det samme standpunktet selv: sjekk bloggen min for 12. desember..

Catti sa...

du hadde jammen glidd rett inn i KRIK Rogaland du!
Der flagge me avholdssaken så høyt me bare får lov (så langt det går innenfor KRIKs regler selvsagt)

Anonym sa...

Dette var bra!
Det er vel som en har sagt: "Det verste jeg vet med avholdsfolk er at argumentene deres holder.."

Jan Tore sa...

Konge Erlend! Er helt enig. Spesielt forbilde-funksjonen er utrolig viktig. Husker selv godt hvor skuffet jeg har blitt over ledere som benytter alkohol, og samtidig hvor stor respekt jeg har fått for de som er avholds. Dette henger selvsagt også litt sammen med oppvekst på Sørlandet:)
Og Cola er jo helt fantastisk!!

Sindre aka Sid sa...

dette erlend, var svært bra!

og fra en som ikke alltid har vært avholds, og ikke er verdens største colafan, så må jeg og si at selv om man liker den beiske ølsmaken, så er den nøyaktig like god i en clausthaler, eller munkholm (altså alkoholfri øl) men da må man allikevel passe seg litt.
den brune flasken blir fort mistolket for å si det slik.

heia fest med alkoholfri prest

Anonym sa...

Solid. Ganske enkelt. :)

Anonym sa...

Aiai! Bra innlegg, Erlend! Mange gode grunner... ;-)

Men bare en ting... Pepsi Max er bedre enn Cola..

Kjetil sa...

Ok, jeg vil gjerne lage et saklig innlegg her, hvor jeg vil kritisere ditt punkt nummer åtte.

her er ni grunner til å ikke drikke cola:

Solidaritetsprinsippet. man kan bli avhengig av cola også (bare se på glimsdal)

2. Motvirke gruppepress. for de store, for de små for de som står sammen for de som skiller seg ut for de mange, for de få osv, osv. Noen må stoppe!

3. Det er ikke alltid lett å stoppe: bare se på glimsdal. Kakebakekonkurranse på sagavoll, Sondre lager Cola-boller...

4. Du støtter cola-industrien ved å drikke. Disse forferdelige som bruker grunnvannet til fattigfolk... brrr...

5. forbildefunksjon.


øh... OK. åtte saklige punkter...


6. Cola er usunt. sukkernivå? mye høyere enn i øl!

7. Cola koster penger. Ikke like mye som Øl, men på byen koster cola mange kroner!

8. Det er like digg med vann?
Mye bedre vil nå eg påstå

9. Cola + barn = dårlig kombinasjon. konstant masing fram til midten av tenårene, da de får seg deltidsjobb og kan finansiere drikkingen sin selv.

10. Jeg trenger da ikke Cola for å ha det gøy?


sånn ca. på alle måter synes jeg du er en bra kar Erlend! godt skrevet, og spesielt 10'ern din

Roman sa...

støtter deg fullt ut,bjerk!
i give you http://romantikhonov.blogspot.com/2006/12/gr-da-ha-da-gy-nr-du-e-kristen-du-drikk.html

Øyvind sa...

i kjøleskapet hjemme er det øl, i kjøleskapet hjemme er det øl, øl, øl, øl, øl ,øl,øl, øl!
Røyke, drekka, plue, sloss; Kristenfolket, det er oss!

(Les: egenetlig et bra inlegg erlend, men skal vi ha debatt, så må noen være uenig. Men det er bare på pur)

Æ synes det er alt for lite drekking i kristne miljøer. Tenk deg hvis alle vi hadde kastet menneskefryktet, og ropt rundt på gata at Jesus elsker deg. Hvis man har en god posjon innabors, er det mye enklere å gjøre det. Å sånn som "Team Helli.da" er opprettet for å nå dansemiljøet i Oslo, bør vi oprette et "team fest med den høye gjest." På den mten kan vi nå drekkekulturen!

Ta dere sammen, kristenfolk, drekka no!

(Nok en gang, dette er kødd, men tenn gjerne på inlegget)

Anonym sa...

Eg stille meg bak deg!

Håpe barra dokke klara å holda varmen der oppe uten å hiva innpå med alkohyler!

Hilsen en varm nordmann..

15. Johannessen sa...

Dette var jo berre piss. Ta deg saman Erlend.

Elisabeth sa...

Kjempebra! Rett og slett digg å sjå at nokken tenke så nøye gjennom saken! Ha ein fin kveld.

Erlend sa...

Catti: KRIK Hordaland flagger selvfølgelig også:) Men meg i KRIK Rogaland? Latterlig, en slik ressurs får dere aldri.

Kjetil: Beklager, men usakligheten lyser gjennom når du tar med Sondre i hele to av argumentene;) Godeste herr Glimsdal representerer ekstreme unntak fra det meste av regler.

Kølla: Er selvfølgelig enig. Innlegget mitt er bare kødd. "Team fest" blir konge.

Steinar: Bibelen sier noe om å være rettferdig og synder på samme tid, jeg kobler lett den over til deg og "samtidig prestesønn og alkoholmisbruker" ;)

Hvor er debatten? Gidd å være så enige da.. typisk kristne som bare følger mengden:)

ragne sa...

Kult at du lager et diskusjonsforum om dette, Erlend:)

De tankene du presenterer i innlegget ditt er bra tanker! Spesielt det med solidaritet, motvirkning av gruppepress, at det ikke alltid er lett å stoppe, forbildefunksjonen samt alkohol og barn. Dette er allmenne gode retningslinjer, som hadde vært fint om alle fulgte.

Det som også er interessant i innlegget ditt er hvordan kristne forholder seg til alkohol. Og da har jeg noen tanker.
For det første: Hvordan vitne om Jesus på fest og til folk som ikke har så mye til overs for kristendommen?

Man kan som du sier være avholds og kanskje være et godt eksempel for dem som
ikke vil drikke på grunn av drikkepress. Helt enig. Men hva med de som vet at du er kristen, og kanskje har lyst til å bli det selv, men som ikke har lyst til å slutte å feste?
Hvordan statuerer man et godt kristent eksempel for dem uten å virke for ”prektig?”

Da tenker jeg at det er bra at man i det hele tatt er på festen! Hva man gjør der i forhold til alkohol er egentlig ikke vesentlig i denne sammenheng, men på den annen side, sett fra den personen som kanskje vil bli kristen; hadde det ikke vært ålreit om en kristen også drakk litt? Snakka deres språk? Møtte dem på deres premiss? Går det an å jobbe slik i Guds rike også? Mulig du kan kalle meg litt radikal her;)
Klarer man å balansere dette med alkohol, så handler det egentlig ikke om selve alkoholen lengre i denne sammenheng. Det handler om å elske sin neste og hvordan man virker som lys og salt.

Så tilbake til kjernen i innlegget: Man må ta et standpunkt til alkohol for seg selv uansett. Det er viktig. Så kanskje det er enklere å snakke for seg når du kommer i diskusjon med fulle folk på fest;)

Anonym sa...

Nina har gjort någe med bloggen min så eg ikkje komme inn på an igjen!!!

La merke t at eg faktisk ikkje hadde skreve kommentar aligavel!

Men her komme an:

To tunneler, på rad:-) LETT! og med hælen!

Ellers så må eg sei at innlegget ditt e naivt og lite reflektert!

Anonym sa...

til ragne.

Av erfaring kan jeg si det at det er fult mulig å gå på fest uten å drikke og sammtidig ikke stemples som prektig.. jeg ihvertfall og erlend (tror bare om erlend) har gått på fest i mange år, og gjentatte ganger blitt anklagd for å være drita fulle pga håpløse prell og halvgale stunts.. + selvfølgelig erlends totale mangel på rytme når det gjelder dans.. (erlend er kanskje verdens mest håpløse på dansegulvet, hvis det ikke er snakk om sving) Vær glad vær frimodig.. tør å være litt sprø..

og husk dette alle sammen.. vitner du/forkynner du for noen som er godt bedugget, er det store muligheter for at:

1. de husker det ikke dagen etter
2. de mener noe anna dagen etter
3. de later some de ikke husker dagen etter
4. de sier de bare kødda dagen etter

listen går videre og videre.. når det gjelder munkis og clausthaler, enig med tidligere kommentar..

av erfaring så må jeg si at innholdet i flaske ikke spiller noen rolle når en ungdom ser deg med den.. munkis og clausthaler passer best i vennegjengen...

bra post erlend.. men som vanlig kan jeg jo ufattelig mye mer en deg på dette området også :)

forresten.. hva skjer med kristene som sier at hasj er greit og i tillegg harmløst?

Anonym sa...

Jeg synes det er helt mulig å være en god kristen og bruke ibux. Dette er bare min mening. Jeg vil ikke skape en "liberal" trend her, men; ærlig talt: hvis jeg har veldig vondt i kroppen - kan jeg ikke da ta en ibux?

Anonym sa...

Hei, folkens!

Dette er skikkelig interessant og jeg må innrømme at jeg bli utfordret, inspirert og litt provosert over både det ene og det andre. Og tenkte jeg skulle bakke opp Ragne litt her, hun virker litt alene (hun som tipsa meg om denne diskusjonen). Jeg har sansen for veldig mange av argumentene deres, men synes det fortjener litt nyansering fra en som stort sett har ikkekristne venner og som ofte er på fest.
Jeg har tatt et valg. Det valget innebærer at jeg ønsker å følge etter Jesus og at han er sjefen i livet mitt.
"Men dere skal få kraft når Den hellige ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og helt til jordens ender." Apg 1,8. Ville bare ha det klart:)-
Så til drikking:
1. Hvorfor drikker folk? Sett deg inn i deres sted...
Det er godt. Det er ikke farlig i moderate mengder. Det er sosialt, til sammenligning; har du noen gang vært på "kristenfest" uten kake eller brus? Det gir deg "rett" til å slappe av; for mange er tiden en klemme (har vel hørt om det?), og i en stressa hverdag oppleves et par øl på pub med venner, med eller uten en lett rus som resultat, som en avslappende og oppbyggelig annledning.
Fritidssymbol: Når man drikker kan man ikke gjøre altfor mye annet fornuftig enn å prate med folk, jobbing, maling, vasking osv er stort sett uaktuelt. Jeg mener ikke at man for enhver pris må drikke alkohol for å slappe av, men jeg mener at man ikke må la være heller. Dette er selvfølgelig situasjonsbestemt! Familieliv mm.
2. Hvorfor drikker folk seg fulle?
Dette er et klassisk spørsmål, kanskje mest omhandlet i institusjoner, men blant annet også i en del litterære verk, for eksempel Holbergs "Jeppe på bjerget". Jeppes kone Nille er en skikkelig terminator, og den litt dumme og late Jeppe får stadig gjennomgå for mangel på karakter osv. Grunnen til at Jeppe drikker mye er åpenbar. I dag er det nok, i tråd med Holberg, også aktuelt å spørre seg; hvorfor drikker folk seg fulle? Slik jeg ser det kan det finnes mange grunner, noen triste, noen dramatiske, og de aller fleste av oss ville vi nok forstått Jeppes utsvevende liv, hvis vi på forhånd hadde møtt Nille og Mester Erik.
2. Hvem har dere vært på fest med?
Høres ut som om det er mye fjortisfester her... Mange år siden jeg var på fester der det var kult å "stunte". Nå synes folk stort sett er idiotisk og en lite diskret måte å hevde seg på. Fest over 20 er etter min erfaring stort sett prating, dansing og eventuelt klining.
3. Colagreia
Har mindre kontroll på kroppen etter en halv liter cola enn etter en halv liter øl. La oss kalle det en lett cola-rus. Selvfølgelig subjektivt, men jeg bare sier det.
5. Å være vitne
Å være et vitne om Jesus kan ofte bare være å være tilstede. Har du gitt livet ditt til Jesus og du lar han slippe til, så syns det. Punktum. Mange har store fordommer mot kristne og ofte er det beste vi kan gjøre å møte og å forstå. Over tid. I andre sammenhenger er det sjelden folk blir kristne over natta. Det tar ofte tid å bestemme seg for noe så viktig. Det samme gjelder på fest, bokstavlig talt, det er få som blir kristne over natta. Og Kåre Kong har helt rett. Det er liten vits å vitne eller forkynne på fest. Folk husker ikke alltid, og går heller ikke på fest for å høre om Jesus. Men sjansen for at de husker deg, den er større. Kanskje kommer det en annen gang, der Gud gir mulighet til å vitne, til å trøste eller til å være der for noen.
5. Forbilde
Ja! La oss være gode forbilder:)- Ja, det er bra å vise barn og unge at man ikke trenger å drikke. Realiteten er dog den at de aller fleste ungdom drikker, og deres foreldre gjør det. Å vise til godt måtehold kan også være en måte å være forbilde på! Biblen forfekter ikke avhold, men måtehold. Og den forteller oss om leve ærlige, åpne liv som gjør at de som ser opp til oss også ønsker å leve åpne liv. Det er en utfordring jeg gjerne skulle sett flere kristne ledere snakke om i steden for å ha fokus på en "perfekt kristen livsstil".
6. Menneskeverd
Menneskeverd har lite eller overhodet ingenting med drikking å gjøre. Det burde vi være flinkere til å formidle. Både til barn, voksne, ungdom og jevnaldrene.
7. Tillitt
Man må ikke drikke seg full selv om man drikker to øl. Folk med et moderat alkoholkonsum har tatt et valg. Folk som har valgt å drikke vet om alle de ti overforstående grunnene for ikke å drikke. Kanskje kunne de flere. Som medkristne og som medmennesker hadde det vært konge om vi kunne respektere det valget og heller si: ”Det at du drikker øl med kompisene dine kan være akkurat det Gud vil at du skal gjøre. Jeg lurer på hvilken plan han har med det...”

Som du kanskje skjønner, er jeg såkalt måteholden med tanke på alkohol. Samtidig har jeg all respekt for de som velger å ikke drikke, jeg tror det kan være et godt valg! Mulig det er mange som er uenige det jeg har skrevet over, og det er kult - vil gjerne høre:)-
Ha en herlig aften!

Henrik

Anonym sa...

Henrik har mange gode poenger her.

men solidaritets tankegangen i bibelen, kjærligheten i fokus, veier tyngre en noen av disse argumentene... har ikke alltid vært total avholds, er det vel heller ikke den dag i dag.. tar meg et glass øl alene med far en gang i blant, men det blir skjeldnere og skjeldenere, nettopp fordi jeg ikke kan komme rundt det bibelen sier om kjærlighet.. er det kjærlighet å støtte en industri som er en sterk årsak til SÅ mye elendighet(mange vil påpeke at alkohol er en årsak til mye glede også, men uten alkoholens tilstede værelse ville den samme gleden vært der), så mange ødelagte familier, så mange ødelagte liv... min mormor var alkoholiker til de grader, min mor vokste opp i et hjem, hvor far ble sint når han drakk, og min mor måtte passe på sin mor.. ikke omvendt...

Drikking er sosialt.. det er det ufattelig mange andre ting også som er, som ikke bidrar til så mye dritt...

Gud kan helt sikkert bruke det at en kristen drikker pils med kompisene sine til noe godt.. men er vi ikke kalt til å være I verden, ikke AV verden? er vi ikke kalt til å være en motsats til det verden er?

ja vi skal leve åpent, og gjennomsiktig... vi skal leve ekte.. men er det et påskudd for å drikke alkohol?

Rom 14,15
Og hvis du sårer din bror med det du spiser, handler du ikke i kjærlighet. Den som Kristus døde for, må du ikke føre i fortapelse med det du spiser.

Sårer vi ikke mennesker ved å drikke alkohol når det er mennesker som har sett sine familier gå i oppløsning, når barn blir slått fordi pappa drikker?

Er ikke det å sparke noen som ligger nede?

Rom 14,20-21
20 Ødelegg ikke Guds verk på grunn av mat. Alt er nok rent, men det blir noe ondt for den som spiser og kjenner det som et fall. 21 DERFOR ER DET RIKTIG IKKE Å SPISE KJØTT ELLER DRIKKE VIN DERSOM DET FØRER DIN BROR TILL FALL.

(mår det gjelder kjøtt her, er det snakk om kjøtt som er ofret til avgudene, noe som var en sår sak for de tidligere hedningene som hadde omvendt fra avguds dyrkelse til Kristendommen)

Bibelen forteller oss tydelig at vi ikke skal drikke oss fulle..

Ef 5,18
18 Drikk dere ikke fulle på vin; det fører til utskeielser. Men bli fylt av Ånden.

det virker også som at bibelen sier at alkohol er lov, måtehold..

men sier ikke paulus at alt er lov men ikke alt gagner.. sa ikke Jesus at skillsmisse var FY, men fordi våre hjerter var så harde har vi lov til å skille oss av 1 grunn.. hor..

selv om alkohol er lov, så sier paulus dette:

1 kor 13,13
13 Så blir de stående, disse tre: Tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.

Kjærligheten er vårt første og største bud sier Jesus..

Matt 22,36-40
36 «Mester, hvilket bud er det største i loven?» 37 Han svarte: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. 38 Dette er det største og første bud. 39 Men et annet er like stort: Du skal elske din neste som deg selv. 40 På disse to bud hviler hele loven og profetene.»

Paulus sier dette om kjærligheten:
1 Kor 13,5
5 Den gjør ikke noe usømmelig, DEN SØKER IKKE SITT EGET, blir ikke oppbrakt og gjemmer ikke på det onde.

den søker ikke sitt eget, med andre ord, og kanskje letter oversatt,, den er ikke egoistisk..

er ikke det å nyte alkohol med vel viten hva alkoholen gjør med mange menneskers liv egoistisk?

"Størst blant dem er kjærligheten"

Jeg og mange andre kristene har noe å lære her.. og jeg har mens jeg har skrevet dette sagt 100% nei til alkohol.. hvorfor? fordi det virker som at NEI til alkohol er det standpunkt som veier tyngst i bibelen..

Ps du kan sitte med kompisene dine på fest, på pub, på hvor som helst annet sted å være like mye del av miljøet uansett om du selv drikker eller ikke.. av erfaring er det sannsynligheten større for at mennesker som enten faktisk er dine venner, eller som ikke er helt totalt lost vil respektere deg mer for at du ikke drikker.. (dette sagt ut fra et ikke fjortis fest miljø, 20+)

Koz Kong

Anonym sa...

Hei, Kong!

Hyggelig at du har synspunkter og at du gir respons!
Vil si gratulerer med 100% valg avholdsståsted, virker som om du har tenkt godt gjennom dette.
Det har også jeg gjort. Og de fleste andre kristne som drikker alkohol.
Kult hvis du respekterer det:)-
Ser at du har endel gode argumenter, og jeg ser at de veier tungt. Jeg har mine, og de har du alt lest, men jeg kan godt fordype.
Bibelargumentet kan forresten vippe begge veier, spør du meg. Litt etter hvordan man ser det, man kan for eksempel tolke bredt (bruke hele bibelen, eventuelt NT, for å lage en samlet etisk retningslinje og trekke moral ute av den, og man kan tolke smalt (de enkelte bibelvers veier tyngre enn helheten som retningslinjer for etikk og moral).
Takk for debatten så langt:)-
Henrik

ragne sa...

det er helt sant at man kan gå på fest uten å drikke og kanskje heller ikke bli stemplet som prektig. min hensikt er ikke å drikke meg full og synge ut om Jesus. da kunne jeg like gjerne meldt meg inn i "team fest". ellers må jeg si thomas uttrykte et veldig godt poeng.

Anonym sa...

Forresten, Kong

Vennene mine, både kristne, ikke kristne og de som er skikkelig lost, respekterer meg for den jeg er. Om jeg drikker eller ikke.

Anonym sa...

Jeg vil også støtte de som tar ett måtehold, eller ikke fullt så måtehold standpunkt.
Vil gjerne kritisere noen av dine argumenter Kåre Kong, for å se om du kan forsvare de:
1. Du sier du ikke vil forsvare alkohol-produsentene på basis av kjærlighetsprinsippet. Drikker du brus? Med unntak av Coca-Cola Company (som sikkert er kjempesnille)har jeg kjempeproblemer med å finne en brusprodusent som ikke også selger øl. Vil også si du da bør kutte veldig mange andre produkter også, f.eks. alt i Phillip Morris kjeden (som jo er tobakks-produsenter) du må da f.eks. holde deg unna freia. Er du klar for det?

Og når det gjelder bibelsitatene dine: Å såre en bror, eller at en bror faller fra p.g.a. noe du spiser eller drikker vil jeg heller tolke til at jeg ikke skulle tatt meg en øl med avholdsfolk fra menigheten. Jeg ser det mer som et argument for at jeg kan ta en øl med de som synes det er greit og at jeg gjør det fordi jeg vil og ikke fordi jeg føler meg presset. For likegjerne kan folk bli "såret" eller "falle" fordi jeg gjennom å postulere alkohol-bruk som synd nedverdiger ikke-kristne som drikker.

Alikevel mener jeg det er viktig med meningsmangfold og gjensidig respekt heller enn å kreve at andre skal følge ens prinsipper.

Anonym sa...

Viktig med ydmykhet folkens, i bøtter og spann! Hvis folk tar bevisste standpunkt på at de vil drikke, og er kristne, må de få lov til det. Ingen kan nekte de det..

For mange:
-symboliserer alkohol at du har steget inn i de voksnes rekker.
- smaker varene godt, faktisk helt utrolig godt.
- forsterker det smakesopplevelsene ved en bedre middag.
- blir alkohol sett på noe sosialt. Det er kultur, slik har det vært igjennom mange år tusner.

Videre:
- det er bred enighet om at vin er sunt, spesielt for hjertet når du blir eldre. I likhet med oliven olje. Dette er størsteparten av de seriøse forskerne enige om. Forebygger: trange blodårer, diabetes, infeksjoner, revmatiske lidelser, Alzheimers sykdom og kreft. (nøytraliserer frie radikaler)
- Rødvin er forøvrig mye sunnere enn hvitvin..
- Ved moderat inntak over lengre tid vil kroppen og hjernen fungere bedre.. Og du blir dermed smartere?!
- konjakk ble brukt for å kurerer spanskesyken.

Selvfølgelig kan alkohol føre med seg negative saker, men en del folk (kristne også) gjør jo de samme tingene uten å være påvirket..

Syns kanskje det er å trekke den litt langt å si at en blir skuffa over kristne "forbilder" som drikker.. Hvis vi generaliserer litt blir det jo det samme som å si at vi må slutte å kjøre bil, det er jo tross alt farlig og dødelig i av og til det også.

Skal vi slutte og spise kjøtt i solidaritet med de som ikke får mat i andre land?

Blir faktisk mer skuffa over kristne som flagger konservative saker høyt uten ydmykhet på egne mangler og feilsprang bak lukkede dører.

Noen vers fra boka til slutt:
Drikk ikke lenger bare vann, men bruk litt vin for magen og fordi du så ofte er syk.
1. Tim 5, 23

Så lot han bære til dem av maten på sitt eget bord, og Benjamin fikk fem ganger så mye som hver av de andre. Så drakk de med ham og ble lystige.
1. Mos 43, 33

Anonym sa...

Og vil legge til at jeg er VELDIG enig i de Henrik sier..!

Og jeg syns det blir feigt å bruke kjærlighetsprinsippet her.. Da er det vel tillatt å bruke det i f eks homofilisaken også da eller..?!

videre vil jeg sitere kong:

"hvorfor? fordi det virker som at NEI til alkohol er det standpunkt som veier tyngst i bibelen.."

Syns dette faller på sin egen urimelighet siden Jesus selv drakk og var i enkelte miljøer kjent som en storeter- og drikker.

La oss kalle meg: JFK (så kan dere kjenne meg igjen)

Anonym sa...

Hei, alkohlol er friskt. Det brenner i halsen - og gjør en grå dag til en fest!

Anonym sa...

Hva skjedde med diskusjonen folkens?!

JFK

Anonym sa...

Ser ut til at det som behøver å sies er sagt JFK.
Synes du oppsummerer det godt i "ydmykhet", og ydmykhet som et uttrykk for respekt tror jeg er viktig i denne debatten. Derfor må jeg, som har valgt ikke å være avholds, ha respekt for de som er avholds, og med ydmykhet godta at mitt valg ikke nødvendigvis er det beste. Derimot vet jeg at det er det valget jeg trives best med!

Anonym sa...

For det første vil jeg fremme det at jeg aldri noe sted har sagt at måtehold er synd..

oh hvor i huleste er det feigt å bruke kjærlighets prinsippet i denne saken? har kjent det ganske godt på kroppen selv hva alkohol (KAN) gjøre med mennesker og familier..

Ps respekterer selvfølgelig kristene med et måteholds standpunkt.. har hatt det standpunktet i mange år selv..

andy candy: har hørt argumentet før, det er bare en liten sak..

når man kjøper en brus, bidrar man til at mer brus blir produsert, når man kjøper en øl bidrar man til at mer øl blir produsert, etterspørsel skaper foruttsetningene for produksjon..

drar argumentet ditt videre: alkoholen ville jo ikke forsvinne fra markedet selv om jeg ikke kjøpte den.. hvilken effekt har mitt standpunkt i det store og det hele?

liten effekt, ditt standpunkt er ubetydelig i stor grab for alkohol produsentene..

det samme kan man si om skatte betaling etc etc.. men grunnen til at ingen ting skjer er jo nemlig at alle tenker slik..

kall meg en idealist, eller konservativ, eller fundamentalist om du vil, men jeg tror faktisk at hvis nok mennesker tar et standpunkt så vil det ha en effekt.. muligens ikke på alkohol produksjonen, men muligens på andres liv, (og i det lange løp forhåpentligvis på alkohol industrien også (lite realistisk))

det at handlingen din har liten effekt rettferdigør ikke mangel på handling hvis handlingen er rett..

+ at du har jo selvølgelig forbilde funskjonen, for de ungdommer som vet hvem du er men ikke kjenner ditt standpunkt om måte hold spiller det liten rolle om du er måteholds eller ikke, de ser at du drikker, du er kristen, og tenker: kult drikking er helt fett..

ca 5 ganger så mange mennesker dør hvert år av direkte skader forårsaket alkohol, som av narkotika.... dette er uten å ta med, mennesker som mister livet pga fylle kjøring, drap begått i beruset tilstand etc etc..

i 2004 alene ble over 19 tusen mennesker lagt inn til rusbehandling (ikke bare alkohol)

merk dette er av det fåtall som faktisk FÅR hjelp..

hvordan det å bruke kjærlighets budet, og bibelens tanker om hensyn til de svake her er feigt, det må du gjerne utdype..

til JFK, i enkelte miljøer ja.. hvilke miljøer tror du det var i? :) muligens de som sto Jesus og kristendommen imot?

andy candy: fordi jeg gjennom å postulere alkohol-bruk som synd nedverdiger ikke-kristne som drikker.

Rom 3, 19-20 Vi vet at alt det som loven sier, gjelder dem som har loven, FOR AT HVER MUNN SKAL TIE OG HELE VERDEN STÅ SKYLDIGE FOR GUD. 20 Ikke noe menneske blir rettferdig for Gud på grunn av gjerninger som loven krever. VED LOVEN LÆRER VI SYNDEN Å KJENNE.

Synds erkjennelse er nødvendig.. hvorfor? fordi uten erkjennelse av synd, kan man ikke se en nødvendighet for frelse.. AKA uten synd er Jesu gjerning på korset uten mening.. og uten å selv forstå at man er en synder, kan man ikke se det som nødvendig å finne frelse i Jesus Kristus

vil du da også si at Sex før ekteskapet ikke er synd, eller det og lyve? noe jeg mener er veldig godt dokumentert at det er...

jeg er enig i at måtehold ikke er en synd, men jeg kan ikke se at argumentet ditt henger helt på greip..

Ps bibelen sier nei til å drikke seg full..

oh enda en PS. det å flagge et avholds standpunkt er ikke det samme som å si at man er feil fri, man driter like mye på leggen fordi om.. merkelig hvis man ikke skal få lov å flagge en sak bare fordi man er en synder..

da skulle jo ingen fått lov å mene noe som helst var galt..

det er en forskjell på å erkjenne at det man gjør ER galt, og på å bortforklare det gale man gjør på alle mulige måter, prøve å få det til å virke mindre galt, eller kanskje helt greit..

Love Kong

Ps har flere kompiser som drikker en dem som ikke gjør det.. vi er en minoritet.. lag et eget land til oss, eller i hvertfall en konstitusjon som beskytter oss

Anonym sa...

Sitat meg selv:

"er ikke det å nyte alkohol med vel viten hva alkoholen gjør med mange menneskers liv litt egoistisk?"

Kos Kong

Anonym sa...

Kåre Kong!

Bra du ikke gir deg, utrolig fint å bli prøv litt i sin egen argumentasjon. Har respekt for argumentene dine. Ellers vil jeg bare si at jeg synes det er leit å høre at du har hatt vonde opplevelser med alkohol. Det er vondt å se og høre slikt, og du har min fulle sympati.

Og jeg vil gjerne fortsette å støtte deg i ditt avholdsstandpunkt! Det er helt sikkert riktig.

Jeg vil også komme med et par kommentarer.

Hva står du for egentlig? Det virker som om vi alle er enige i at måtehold ikke er synd, også du. Alikevel fortsett du å fremsette argumenter mot å drikke generelt. Hva mener du egentlig?
At vi som har et måteholdsstandpunkt tar feil, må be om tilgivelse for dette, og slutte å drikke? Eller er det fyll du argumenterer mot? Eller finnes det etter ditt skjønn ingen nyanser? Du er litt vanskelig å forstå her, får to versjoner liksom.

At alkohol kan relateres til i verden og av verden kan jeg neppe gå med på, hvertfall nå det er snakk om måtehold. Da ville det som JFK insinuarer, blitt fryktelig mange ting vi måtte la være i fred. Blant annet å kjøre bil. Folk dør faktisk i trafikkulykker, selv om folk holder fartsgrensen.

Appropos brus finnes det statistikker på skadevirkningene av brus og søtsaker som også tegner et ganske trist bilde. Er det med sukker som med alkohol? At sunt måtehold er det beste?

Litt om fortolking og hermeneutikk:
Når vi bruker bibelssitater i diskusjoner, er vi inne i hermeneutikken og biblefortolkningens verden, noe alle kristne berøres av på ett eller annet nivå. Det er umulig å unngå en viss grad av fortolknig, ja vi er helt avhengige av å forstå for at bibelen i det hele tatt skal kommunisere. Og hvis vi ikke møter bibeltekstene som oss selv og med vår egen bagasje, hvem er det da som leser? Å være bevist sin egen hermeneutiske tilnærmingsmåte er noe vi alle kan jobbe med.

Jeg vil nå gi et par inspill til hvordan jeg forstår du bruker bibelen i din etiske argumentasjon.
Når du argumenterer mot alkoholisme på grunnlag av nestekjærlighet, bruker du en generell bibelsk norm for å argumentere spesifikt. Dette er en fornuftig måte å fortolke bibelen på og gir oss gode retningslinjer for å snakke etisk om for eksempel miljø, helse og barneoppdragelse selv om biblen ikke taler direkte om disse temaene.

Når man snakker om mer ”brennbare” tema, som for eksempel alkohol, homofili og sex før eksteskapet, kan man, hvis man ønsker å være konsekvent, fortsette å bruke samme metodiske innfallsvinkel som man ville gjort i omgamg med team som ikke beskrives i bibelen; man appliserer en generell bibeletisk norm inn i konteksten, gjerne blandet inn med et empirisk tilfang.
Et eksempel er, som JFK sier, homofilidebatten: De som mener homofile skal ha like kirkelige rettigheter som heterofile, argumenterer ut i fra nettop nestkjærligheten og det at mange homofile par lever i gode, homogene parforhold. I hermeneutisk tradisjon har du på den diamentralt motsatte siden, fundamentalistiske krefter som hevder at vi må forstå hvert enkelt vers for seg selv, og som ikke godtar argumenter basert på empirisk grunnlag. Bibelen nøyaktig slik den står kan være eneste grunnlag og rettesnor for kristen etikk.

Ettersom biblen ikke hevder alkohol som synd i de enkelte tekster, fremstår du neppe som en fundamentalist. Du har en hermeneutisk tilnærmelse som jeg ikke anser som fundamentalistisk, faktisk heller vil jeg si at den heller mot en liberal hermneneutisk tradisjon. Jeg snakker ikke her om konklusjon, men om hvordan konklusjonen argumeneres for gjennom det bibelske materialet. Du argumenterer ut i fra en generell etisk norm (nestekjærlighet) og ut i fra empirien (lidelser knyttet til alkohol).
Jeg vil være så frimodig å kalle deg idealist. I den grad jeg anser deg som en fundamentalist, er du en kjærlighetsfundamentalist. Noe jeg ville vært stolt av å smykke meg med.

At du er litt konservativ vil jeg kanskje gå med på, men slik jeg ser det handler konservativisme stort sett om uvilje mot forrandringer, med tanke på for eksempel bruk av dans og musikk i kirken på, nye måter å lese bibelen på osv. Adverbet konservativ henger nært sammen med verbet å konservere. Det virker ikke som om du argumenterer for at ”det var så mye bedre i gamle dager,” og viser til et konserveringsønske, men du henter inn aktuelle argumenter som styrker din argumentasjon.

Til slutt:
Jeg vil fortsatt forfekte det synspunkt at måteholdsstandpunktet kan være like godt i møte med ikkekristne som avholdsstandpunktet kan være. Jeg tenker blant annet på alle som har droppet kristendommen fordi man opplevde at man måtte velge mellom å kunne drikke eller å være kristen. Hvor tror du de menneskene hadde vært i dag hvis de hadde hatt gode forbilder som snakket sant om alkohol fremfor å skape et bilde av "oss kristne" og "de som drikker?" Hvilken gruppe tror du disse følte de tilhørte første gangen de prøvde å ta en øl?

Helt til slutt vil jeg spørre oss alle:
Finnes det belegg i bibelen for å hevde at det ikke fantes alkoholproblemer på Jesus tid? Hvis det gjorde fantes, hvorfor var han ikke tydligere dersom han ønsket at alle hans etterfølgere skulle ta helt avstand fra alkohol?

Ha en god kveld☺
Hilsen Henrik

Anonym sa...

Hehe, ser det er noen skrivefeil her - beklager! Blant annet skal team egentlig være tema.

Ha en fin kveld fortsatt:)-

Anonym sa...

Les denne artikkelen om ALKOHOL og vold. http://www.helsenytt.no/artikler/alkovold.htm


Legge ved enda litt mer relevant lesestoff: Alkoholen skader andre: http://www.helsenytt.no/artikler/alkohol_andre.htm

Alkohol gjør deg 13 (!!) ganger mer voldelig: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1187214.ece

Det er fortsatt ikke sånn i norge at narkotika er det store fæle problemet når det gjelder rusproblematikk, vold og særdels negative konsekvenser. Alkohol ruler voldsstatisikk og forsåvidt også annen kriminalstatistikk.. Litt kilder kunne sikkert underbygget det, skal se hva som kan raskes frem. ;)

Kåre kong er min helt. Sammen med lille bjerkis.

Anonym sa...

Det er mye som i følge Bibelen er synd, blandt annet å baksnakke. Jeg vil påstå at baksnakking blandt venner kan skade minst like mye som en øl eller tre eller fem (evt. fjorten) blandt venner.

Anonym sa...

Hjertlig takk, Henrik! Du er inne på veldig mye som vi fort kan glemme..!

Det er utrolig mye i denne verden som kan, og vil, skade oss. F. eks. mobbing som Nico er inne på..

Hørte en klok mann si på et møte i dag, fritt sitert: "vår jobb som Kirke er ikke at folk skal prøve å finne grunner til at de skal klare å definere seg utenfor.."

Henrik er inne på nettopp dette, det har lett for at mange føler at de må velge mellom krdom og alkohol. Før idrett og krdom. Eksemplene er mange! Og her er det helt klart en stor utfordring vi som kristne, kirke og menighet har..

JFK

Anonym sa...

TIl kong:

Hva er rett og galt..

Hva om alkohol gjør folk lystige...? Da er det vel nestekjærlighet å la de drikke..? Eller hvordan skal vi tolke det, nytteetikk, konsekvensetikk eller?

Vi kunne gjerne gått inn på hva som forteller oss hva som er rett og galt, de som har tatt ex.phil. har vært innom mye av dette.. Siden vi alle, tydeligvis, tror på Gud velger jeg å ha det som utgangspunkt.. Og Gud har aldri sagt noe om at avhold er det riktige valget, heller tvert imot gjennom Jesu ord og gjerning, som tydeligvis formaner om et måtehold. Derfor finner jeg det vanskelig å akseptere at avhold er det riktige valget bibelsk sett. Med tanke på hva jeg har skrevet nå, og hva jeg skrev ovenfor..

JFK

Anonym sa...

Bibelen påpekere ikke måte hold som synd.. bibelen påpeker heller ikke skillsmisse av visse årsaker som synd, MEN Jesus sier jo det at han helst ikke vil at vi skal skille oss i det hele tatt.. vi har lov til å skille oss fordi vi har så harde hjerter..

det er dette jeg ønsker å påpeke.. slik jeg ser det så åpner bibelen veldig for et måte holds standpunkt.. Men jeg mener også hvis du ser konteksten rundt en del vers at bibelen heller mot avhold som det mest ønskelige..

det å drikke seg full derimot ER synd.. hvis man legger bibelen til grunn for sin argumentasjon..

håper du ser at jeg faktisk legger et skille mellom måtehold og det å drikke seg full...

og jeg vil gjerne påpeke at det å flagge nestekjærlighets prinsippet her kan ikke sammenlignes med homofili debatten..

det er samme tanken bak, men to vidt forkjellige bruk.. Jeg ser det ikke som ønskelig at en alkohol misbruker blir prest..

Vil det si at jeg ikke har kjærlighet til alkohol misbrukere? neppe..

måten kjærlighet og menneske verd trekkes inn i homofili debatten blir feil på alt for mange måter..det er ikke menneskeverd det handler om..

Bibelen må forstås som en helhet, og når bibelen utaler seg lite konsekvent om alkohol, men utaler seg meget konsekvent om hensyn, omsorg og kjærlighet, så blir det i mine øyne en helhet som danner grunnlaget for min egen etikk..


og hvis man skal trekke in konsekvens etikk:
konskvensene av at kristene drikker i det store og det hele, er umulige å se, på det personlige plan kan man se positive konsekvenser av det muligens, fordi mennesker med et annet forhold til alkohol ikke vil føle seg dømt av et annet synspunkt og vil mulgens føle at kristene miljøer, menigheter, troen, er mer tilgjenglig for dem.. i det store bildet derimot FRYKTER jeg at konsekvensene kan bli mer negative..


sinnelags etikk:
drikking er greit hvis motivet er godt.. motivet er å kose seg med venner, så seff er drikking i både små og store mengder greit. enhver må skjekke sitt eget motiv for å drikke for å se om det er greit eller ikke

plikt etikk:

Her kommer det helt ann på hvilke normer du legger til grunn, ut fra mitt de normer jeg legger til grunn, vil avhold være det rette, men ved norges lover, og å andre bibelske standpunkter vil da si at måtehold er greit, fordi det ikke bryter med sammfunnets normer..


det som det virker for meg som at det du flagger høyest er de ikke kristenes forhold til kristene, kirstendommen og hvilke signaler vi sender ut..

hvorfor var det viktig for Paulus å påpeke at det å spise offerkjøtt var fy fy, hvis det var tidligere hedninge kristene tilstede? og i hensyn til disse burde man ikke gjøre det? Hvilke signaler sender man til nye kristene som kommer fra en fortid med mye fest og fyll når man sier at drikke er helt greit bare ikke drikk deg full? med tanke på fortiden, vil jeg si at det er rimligere å vise til et tydelig standpunkt som sier nei til alkohol.. og at det standpunktet også vil gjøre det lettere for en ny bror eller søster..

dette gjelder ikke bare alkoholikere, og andre rusmisbrukere, men alle som har en fortid med festing og fyll (i mine øyne)


dette er vanskelig, fordi jeg vil påstå at vi begge har like motiver for standpunktene våre henrik..

og for å være helt ærlig.. avhold saken er blitt frontet på en meget dårlig måte.. hvis man ved måten man representerer et standpunkt presser andre ut, eller holder andre utenfor Troen, og Kristi legeme, så gjør man det feil..

DETTE, kan trekkes in mot homofili debatten.. mange føler seg fordømt av kirken for det standpunkt mange har til prester i partnerskap..

hvorfor? fordi det er en sår sak, og fordi sannhet ikke kombineres med inlkudering og omsorg..

men på den annen side.. hvor ofte blir ikke kristene beskyldt for å være fordømmende bare fordi man prøver å leve et liv etter Guds vilje..

mange mennesker vil også påstå at en kristen fordømmer ens levesett fordi den kristene har et annet..

kos kong

Anonym sa...

PS hvis det blir mye rot i postene mine så må jeg beklage det med at de fleste blir skrevet sent på natten, og at jeg generelt sett er et rote hue..

Ps alle ting har sine positive og negative sider.. finnes en god del fine ting med måte hold og..

Anonym sa...

Så la oss strebe etter det som tjener til fred og til å bygge opp fellesskapet. Riv ikke ned Guds verk på grunn av mat. Alt er nok rent, men det er galt om et menneske spiser slik at det blir årsak til fall. Derfor er det riktig å la være å spise kjøtt, drikke vin eller gjøre noe annet som fører din bror til fall. Den tro du har, skal du ha for deg selv, for Guds ansikt. Salig er den som ikke dømmer seg selv på grunn av det han velger. Men den som spiser med tvil, er dømt, fordi det ikke skjer i tro. Alt som ikke skjer i tro, er synd.

Rom 19-23

Hvilken del av dette forstår dere ikke?
Bare for å ha det på det rene, selv om dere er noen ivrige drankere, og sjeldent fullt med i det gode felleskap vil jeg fortsatt prøve å peke på Guds ord, den hellige skrift. Jeg aner noen latterlige antydninger i «JFK» sitt innlegg om at de som velger avhold ikke kan ha bibelsk støtte. For en hårreisende, usmakelig påstand. En slik påstand tvinger meg til å tro han er en statskirkemann med et par slurker brennevin innabords. Du snakker i store ord om «Ex phil» «nyetikk» «konsekvensetikk» osv. La oss nå få slutt på denne menneskelig visdom!

«For deres tro skulle ikke bygge på menneskelig visdom, men på Guds kraft.

«Ånden har lært oss, ikke med ord som menneskelig visdom har lært oss. Det åndelige tolker vi med ord som hører Ånden til»


Med slik menneskelig visdom bør du være istand til å kunne se at alkohol ødelegger felleskapet som Rom 19 taler om. Jeg tror på ingen måte dere klarer å tro på det dere sier når ikke alkohol og drukkenskap IKKE fører til fall! Hyklere og drankere!

Det du sier i åpningen er selvmotsigende, alkohol gjør ikke mennesker lystige, alkohol er et bedøvelsesmiddel, kroppen bedøves. Derfor forsvinner de sperrer og begrensninger «Per» har. Når «Per» derimot har drukket mister han disse hemningene og gjør ting han gjerne ikke ville gjort, det kan tolkes positivt og negativt. Men helst negativt, for hvis han måtte ha alkohol til å krysse disse grensene bør han heller gå i seg selv en til flasken. Alt i alt bør vi konkludere med at den alkoholholdige drikke er en overflødighet i dagens velutviklede samfunn. Den er og blir et samfunnsproblem i stor skala. Dere prøver å lukke øynene for at alkohol ikke er et samfunnsproblem. Det er bare å ta seg en tur inn til Oslo det en helg, og se hvor mange som stadig drikker seg fulle og seinere ender opp i blodige slagsmål utenfor. Trist utvikling, enda tristere at dere støtter opp om denne utviklingen. Hårreisende rett og slett. I tilegg være så frekk og kritisere avholderene. Helt usmakelig!

(Håper noen tenner på dette innlegget, det har fullt og helt vært min ukristelig overbevisning for å håne og latterligjøre måteholdere)

Jon Frydenborg sa...

Skulle gjerne tent på innlegget ditt.. Og bruk gjerne navn, så vi kan kjenne deg igjen! Siden du ber om at noen tenner på innlegget ditt skal jeg gjøre et forsøk, siden jeg liker diskusjoner og spørsmål..

Først slår det meg en tanke, muligheten for at du er enten:

a) fullstendig useriøs
b) naiv
c) dum

er tilstede.. Men regner med at A er riktig..

Okei, jeg dømmer deg kanskje litt og det beklager jeg.. Men jeg skal gi deg rett i at jeg er statskirkemann, men at jeg har et par drinker innabords er nok feil.. Er nok avholds selv, om jeg ikke har poengtert det enda..

Men vi må jo gjerne skille kirke og stat så skal vi se hvordan det går med fedrelandet vårt.. For jeg mener, frikirkene er jo VIRKELIG gode på å være varme, inkluderende og nå ut til Ola og Kari Nordmann..!

Jesus gir oss en masse påbud, regler og oppfordringer som vi aldri klarer å oppnå og på grunn av det er vi nødt til å innse at vi trenger den fred og nåde som bare han kan gi.. Vi skal selvfølgelig etterstrebe å holde og følge de, men å hevde at måtehold er et påbud pga grunn av de bibelversene du så flott ramser opp blir naivt og dumt. Det vil jo også bety, siden du er inne på mat og drikke at:

- Folk dør av sult, du må slutte å spise kjøtt slik at det blir mer korn til alle i hele verden siden det tross alt er mer effektiv føde for folket.
- Slutte å drikke brus, spise sjokolade og andre søte ting fordi mange blir feite av det.
- Folk blir jo avhengig av alt mulig nå om dagen, kanskje vi skal droppe å spise alt mulig..

Kjenner forøvrig denne Per, som du nevner.. Han tok to pils sammen med Karl her om dagen.. Og da turte han endelig å spørre Karl om hva han tenkte rundt tro og tvil.. Karl tok den kvelden noen av sine første skritt i retning Jesus..

Men du har et poeng med menneskelig visdom, men vi er kanskje dårlig på å søke den visdom som DHÅ kan gi.. Men vi har jo fått en åpenbaring gjennom Bibelen som vi kan bruke til hjelp til innsikt og forståelse.

Dømte deg litt i begynnelsen.. Men allikevel vil jeg hilse deg med ordspråkene 16:18b...

"hovmod står for fall"

(Har forøvrig fått meg blogg, og debuterer dermed med fult navn.. eks "JFK"..)

Anonym sa...

NEI! Det vil jeg ikke! Jesus har lært meg å vende det andre kinnet til. Og i frykt for å ikke komme til himmelen tør jeg ikke!

Hva angår hovmod driter jeg i, leve fordømmelsen. Leve Jehovas vitner!

Kjærlig hilsen, din bjarte f.

Anonym sa...

Cola4life!<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<

Anonym sa...

Hei igjen!

Kåre Kong, vil bare si at dette har så langt vært en oppbyggelig diskusjon. Og det håper jeg den fortsetter å være.

Har stor respekt for det du sier, og har tro på at vi fint kan leve med forskjellene.

Har ikke tid til å skrive så mye nå, men vil si at jeg er enig i deg at vi nok har samme motivasjon: Å vise med livene våre og med hvem vi er at vi er Guds barn frelst av Jesus Kristus!

Og jeg er ganske sikker på at vi på hver vår måte formidler dette.

Føler mye er sagt, men når jeg får tid, skriver jeg gjerne litt til:)-

PS: Anonym, du er ikke sann! Morsom. Og så fronter du avholdsaken på en så glimrende måte at jeg får lyst til å drikke meg full. Dine måter å argumentere skader langt mer enn de gavner, hvis det er avholdssaken du proklamerer.

Ha en fin kveld! Henrik

Anonym sa...

sier meg enig med henrik på alle punkter i siste inlegg.. slike usakligheter tenner ikke opp under en diskusjon, de dreper den..

anyway, kongs going to oslo, so watch out..

Anonym sa...

ØL E GODT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonym sa...

Etter å ha drukket og tenkt endel er jeg nå kommet fram til at adverb og adjektiv er akkurat det samme!

Anonym sa...

Altså drukket vann...

Anonym sa...

...blandet med lake fra annanasboks! HIHI! Det får meg til å tenke usedvanlig klart :-)

Anonym sa...

SPRIT E GODT!!!!!!!!!!!!!!

Anonym sa...

Hei gutter! Jeg kom tilfeldigvis over denne bloggen via en lenke på internett. Ville bare ønske dere lykke til med diskusjonen. Vi trenger engasjerte gutter og jenter med sterke meninger!

Anonym sa...

Hei mitt navn er Oddvar Stenstrøm. Jeg synes det var mange bra meninger her. Vil oppfordre dere alle til å ringe inn beskjeder som spilles høyt ved slutten av programmet mitt; Holmgang! På forhånd takk.

Anonym sa...

Hei mitt navn er Siv Jensen. Fin debatt. Mange bra meninger! Men en ting har dere glemt å ta med i denne debatten, nemlig at Norge er verdens rikeste land!

Anonym sa...

Sjekk ut været på www.met.no

Anonym sa...

Liker Vgforum tendensene på Erlendsblogg. Det skulle bare mangle, tenker meg Erlend har fyrt opp under bare for å kunne brife med et høyt kommentarantall.:) Men som ungdom, føler eg meg som et tema i debatten, gjerne på det forbilde greiene. Så eg prøver å hive meg litt på.
Min tanke om alkohol er at det nok er et gode, en velsignelse som Gud har kjørt inn i verden, sammen med en hel del andre ting. Desverre har vi mennesker en tendens til å rote til ting for oss selv.. Alkohol, brukt rett er jo en bra ting, det har jo "JFK" vist til i sitt innlegg, med f.eks positive helsegevinster ved f.eks rødvin. Men, det er jo ikke til å komme bortifra at alkohol brukt feil er farlig. Det er ikke for ingenting at enorme mengder ungdommer og voksne ender opp i slagsmål og diverse dritt på byens utesteder. Mye på grunn av for mye alkohol innabords. Men det kan vel ikke gjelde som argument siden for eksempel også biler brukt feil blir farlig. Sammen med en hel del andre ting. Det bør være nærmest et argument FOR måtehold at vi ungdommer trenger voksne forbilder med et sunt forhold til alkohol. Men det ligger farer der også; Si f.eks at eg vet at Erlend drikker, men at han ikke drikker seg full osv. Eg forteller det til en kompis, som igjen forteller det til en annen kompis. Spredningen blir jo fort det at det ender opp med: "Erlend drikker" ingen tilføyninger. Som kan gi argumenter til små 16 åringer som meg selv til å drikke, eventuelt drikke litt for mye på en lokal fest. De fleste eg kjenner (ungdommer) drikker ikke fordi at det smaker godt, de drikker for å bli drita. Vi kan vel si at tenåringsdrikking er imot bibelen siden alkohol har 18 års aldersgrense. (har Norge det, eller gjelder den aldersgrensen bare for å selge alkohol til drittunger?) Kristne ledere og voksne stiller seg i en bra vanskelig situasjon sett fra hva som TOLKES i mitt miljø. Hvis de er avholdne blir de sett på som fordømmende, kjedelige kristne. Med mindre de PERSONLIG legger ut om hvorfor de har valgt å ta det standpunktet og ikke bare er konservative mørkemenn. På den andre siden blir en lett tolket som en «åpen og frisinnet» kristen, hvis en drikker litt i ny og ned. Selv om en ikke drikker seg full, går på fest osv. Uansett hva vi kristne gjør så blir det ofte fokus på hva vi ikke gjør, eventuelt gjør, som vanlige folk har fordommer mot. For det er vel fordommer det for det meste går på her, eg er ikke noe bedre der selv. Har selv mye fordommer mot kristne som drikker, mye fordi mange SIER de er måteholdne men eg egentlig er godt drita når de først drikker. Selv om det er snakk om «voksenfest» med «voksenbrus» og ikke bare drita fjortiser.
Personlig mener eg dette er et vanskelig tema, mennesker har fordommer mot deg uansett hva du velger føler eg? Utrolig mange gode argumenter, for og mot. Tror aldri Henrik eller JFK blir enig med Kaare, eller kanskje? Uansett.. Det viktigste blir uansett hvordan menneske du er, hvordan du behandler mennesker rundt deg. Selv om du kanskje er en måteholder, det å ikke drikke akkuratt den kvelden hvis du vet en på den festen ikke drikker, eventuelt har vanskelige opplevelser.. Blir mye gjetning og skudd i blinde her.. Lenge til denne karen trer inn i de voksnes rekker!;) Du kommer uansett til å bli brukt som et argument; enden for å være en kjip kristen, og dermed skape fordommer mot kristne. Eller ved at du drikker, og mennesker kan bruke det som et argument for å drikke seg drita..

Artig tema, finnes nok ikke noe fasitsvar.. Desuten er det litt stress å diskutere på en blogg, men morro er det likevel! ;)

Fred.

(Forresten, er klining før ekteskapet synd? Strider ikke det mot bibelens lære om seksuell umoral?:)

Håper på en post fra Erlend om seksuell umoral i nærmeste fremtid.

Lillian sa...

Konge innlegg!
Føye meg inn i rekkå av å stilla meg fullt og heilt bak dessa vise ordå.

"Ja te sus og dus UTEN rus!";)

Erlend sa...

Takk for utrolig mange kommentarer, og etter hvert en skikkelig debatt, med mange gode argumenter både for avholds- og måteholdsstandpunktet. Jeg har dessverre ikke hatt tid til å slenge meg på, men det har vært god lesning.

Jeg tror det er viktig å ha en debatt rundt dette, og få luftet argumentene vi har. På den måten kan vi få et avklart forhold til hvorfor vi velger det ene eller det andre, og det tror jeg er en god ting.

Jeg kunne nok også satt opp en liste med grunner for å være måteholden, og ikke avholds, men for øyeblikket veier argumentene for avholdenhet en del tyngre. Jeg har likevel full respekt for folk som har andre oppfatninger, og mange av disse har selvfølgelig helt andre relasjoner, miljøer, ansvarsområder og forbildefunksjoner enn meg, noe som nødvendigvis må spille inn.

Uansett er åpne diskusjoner om dette en fin ting, i hvert fall så lenge det holdes en god tone. Tror alle har ting å lære fra andre:)

Ann Therese sa...

Veldig fornuftig! Er ikke mange som tenker slik i dag tror jeg....Men jeg er ganske enig. Er ikke avholds, men jeg lar meg heller ikke presse til å drikke. Har sluttet å drikke meg sanseløs, for det er mye kjekkere å huske ting, og å være seg selv ute blant folk:)

Anonym sa...

Vi står fullt ut på linje med deg!

mvh Rune Larsen og kollega Arne Kaldestad.:)

Anonym sa...

Jeg synes de som tar Ibux eller paracet når de har vondt i kroppen er pyser! (=litt på kanten...) Bare les hva bibelen sier:
"Drikk ikke lenger bare vann, men bruk litt vin for din mage og fordi du ofte er så syk." 1. Tim 5.23!
Jeg går for måtehold, og avhold i alle arrangementer i kristen regi...

Anonym sa...

Akkuratt det Paulus sier til Timoteus er en personlig bemerkning i brevene som har ingenting med våre liv. Det taler nok heller for å ta seg en ibux eller paracet..

Martinsen sa...

Bra innlegg Erlend!!!

Hilsen ein avholdsmann i Oslo by. Sko hatt litt fleire avholds folk øve her....

Anonym sa...

du er selvfølgelig rå på sånne bloggreier! imponerende debatt du har skapt her! ville bare nevne for den som hadde et innlegg mot cola her; jeg vet ikke hvor stor forskjell det er i sukkerinnhold på cola kontra øl, men det som er sikkert er at cola er den brusen med minst sukker! det hadde dere ikke trodd.. noen vil vel nå komme med at pepsi max eller andre light brus inneholder null sukker, men i min verden regnes ikke det som brus..

Anonym sa...

sorry glemte å skrive hvem det var fra..
berge fra b*teens her.. snakkes bjerksteinsfjes

Anonym sa...

Hei Erlend! :)

Argumentene dine er gode og jeg er egentlig helt enig! Hadde livet mitt vært annerledes så hadde jeg kanskje sluttet å drikke... men slik det er nå så trenger jeg å drikke alkohol noen ganger! Jeg er så stressa for tiden og det eneste som klarer å roe meg ned er nok alkohol. Så, i mangel på bedre alternativer så er alkohol bra mot stress. vel og merke ikke på sikt...

Anonym sa...

Enig med deg Erlend!

Anonym sa...

Helt ufattelig enig med deg! Støtter så absolutt alt du sir her

Anonym sa...

jvqw hoven [URL=http://www.bigtits234.com]Juggs[/URL] ikxnhk k hh i kwi

Anonym sa...

pbrc oxnqo [URL=http://www.katesxxx.com]pornstars[/URL] vsougs b ab v igm